INFO

Aukioloajat
maanantaista lauantaihin klo 8-21,
sunnuntaisin ja pyhinä 10-21

Katso erikoisliikkeiden aukioloajat liikkeiden omilta sivuilta

Erikoisaukioloajat
30.4. suljetaan klo 18
23.6. Juhannusaatto, suljetaan klo 18
11.8. Taiteiden yö, suljetaan klo 01
24.12. suljetaan klo 15
25.12. joulupäivä suljettu
31.12. suljetaan klo 18

Rewell Centerin Historia

Valmistuessaan Pohjoismaiden suurimman ostoskeskuksen suunnitteli vaasalainen Viljo Revell. Viljo Revell on yksi suomalaisen arkkitehtuurin merkkihenkilö, joka on saanut tunnustusta myös kansainvälisesti. Pääosa hänen tuotannostaan sijoittuu pääkaupunkiseudulle, mutta hän suunnitteli myös Vaasaan huomattavan määrän rakennuksia. Revellin Vaasaan suunnittelemista kohteista vaikuttavin on Rewell Center.

 

CCF13102014_00011

 

Vaasan tori 1960- luvulla. Kuva: Pohjanmaan museo

 

Rewell Centerin suunnittelu alkoi 1950- luvun keskivaiheilla. Rakentaminen tosin aloitettiin vasta vuonna 1959. Revellin suunnitelmissa Rewell Centeristä käytettiin nimeä Vaasan Keskuskortteli. Myöhemmin sille on etsitty nimeä mm kilpailulla. Kilpailun voitti nimi Atrium, joka ei kuitenkaan vakiintunut käyttöön. Vaasalaisilta kysyttiin vuonna 1972 millä nimellä he korttelia kutsuivat. Vastauksissa toistuivat Ylätori, Rewellin keskus, Sokos, Sokkari ja Säästötalo. Kaupungin hallitus hyväksyi korttelille nimen Revellin keskus.

 

 

CCF13102014_00010

Keskuskorttelin sisäpiha alkuperäisessä muosossa. Kuva: Pohjanmaan museo

 

Vaasan keskuskortteli suunniteltiin sen ajan kaupallisesti edullisimmille tonteille torin laidalle. Aluksi suunniteltiin uudisrakentamista vain yhdelle tontille, mutta pikkuhiljaa projekti laajeni myös kolmelle muulle tontille. Revell sijoitti rakennukset korttelin ulkoreunoille, jolloin rakennusten keskelle jäi avoin piha- alue. Piha- alue oli autoliikenteeltä suojassa ja joka puolella sitä rajasi liikehuoneistot. Ylemmät kerrokset varattiin tavaratalolle, konttoreille, hotelille ja asunnoiksi. Rakennuskompleksi valmistui vuonna 1964. Autoille oli suunniteltu kellari ja autokansi. Tämän kokoluokan rakennuskompleksi oli 60- luvun kaupunkikuvassa mittakaavaltaan käsittämätön.

1980- luvulla alettiin suunnittelemaan keskuskorttelin kattamista. Revell oli itse ehdottanut sisäpihan kattamista pressuilla kesäisin. 1990- luvun alussa sisäpiha katettiin lasikatoilla. Sisäpihan kattamisen jälkeen korttelin nimeksi otettiin nykyinen Rewell Center. Viime aikoina liiketiloja on kortteliin tullut lisää ja sisäänkäyntejä uudistettu. Nykyään Rewell Center on kaikkien vaasalaisten tiedossa ja sulautuu hyvin kaupunki kuvaan.

 

CCF13102014_00013Viljo Revellin muotokuva.

 

Viljo Revell syntyi 25.1.1910 Vaasassa. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen hän opiskeli Helsingin Teknillisessä Korkeakoulussa. Vuonna 1934 Revell suunnitteli Helsingin Lasipalatsin opiskelutoveriensa kanssa. Tämän jälkeen hän muun muassa työskenteli Alvar Aallon toimistossa, osallistui Pariisin maailmannäyttelyn paviljongin suunnitteluun, perustanut oman arkkitehtitoimiston sekä yhdessä Alvar Aallon ja Aarne Ervin kanssa Suomen Rakennustaiteen Museon

Rewell Centerin lisäksi Viljo Revell on suunnitellut Vaasaan useita muita rakennuksia kuten Hallintalon, Valkolinnan ja kerrostaloja rantakadulle sekä hietalahteen. Vaasan ulkopuolella hänen käden jälkensä on nähtävissä esimerkiksi Helsingin lasipalatsissa, Tapiolan ”taskumatti”- tornitaloissa, Helsingin Makkaratalossa sekä Toronton kaupungintalossa.

CCF13102014_00003Vaasan keskuskortteli vuonna 2010. Kuva: Veli Rauhala

 

 

Lähde: Viljo Revell 100- vuotta, Kaupunkisuunnittelu

Rewell Center 25 vuotta

2015 syksyllä 25-vuotispäiväänsä juhliva Rewell Center on monipuolinen kokonaisuus, joka koostuu lähes 24.000 neliöstä viihtyisää ostostilaa. Kauppakeskus, joka sijaitsee Vaasan ydinkeskustassa, sen sydämessä, on erinomainen esimerkki siitä, kuinka kauppa nivoutuu tärkeäksi osaksi elävää kaupunkikeskustaa. Rewell Centerin korttelissa sijaitsee 60 liikkeen lisäksi n. 250 asuntoa, mikä tekee siitä luonnollisen osan kaupunkilaisten arkipäivää. Rewell Center tekee jatkuvaa työtä kaupunkikeskustan elävöittämiseksi edelleen haluttuna kauppapaikkana.

Ennen korttelin yhdenmukaistamista Rewell Centerin nykyisellä paikalla oli eri aikoina rakennettuja liike- ja asuinrakennuksia. Vaasan torin varrella olevan noin hehtaarin suuruisen korttelin uudisrakentamisen suunnittelu alkoi vuonna 1954. Arkkitehti Viljo Revell laati piirustukset, ja syksyyn 1963 mennessä koko kortteli oli rakennettu yhdenmukaisen suunnitelman mukaan. Tällainen yhdenmukaisuus oli ja on edelleen harvinaista kaupunkikeskustoissa Suomessa.

Nykyinen Rewell Center alkoi muotoutua vuonna 1984, kun korttelin pääosakkaat alkoivat suunnitella uudistamista ja lisärakentamista. Syitä oli useita. Korttelin keskusaukio, eli atriumpiha, jäi alun perin jonkin verran keskeneräiseksi. Vuosien saatossa sen viihtyisyys ja käyttö vähenivät. Liike-elämän ja kaupankäynnin vaatimukset olivat muuttuneet ja katettuja kauppakeskuksia oli alkanut ilmestyä Suomeen. Eräs tärkeimmistä perusteluista lisärakentamiselle oli korttelin keskeinen sijainti. Arkkitehti Annikki Nurminen laati suunnitelman ja piirustukset korttelin osakkaiden toimeksiannosta. Asemakaava vahvistettiin 1989 ja rakennustyöt alkoivat saman vuoden toukokuussa. Uudisrakennus oli valmis loppuvuonna 1990 ja se niveltyi saumattomasti vanhoihin kiinteistöihin. Suomen mittakaavassa huomiota herättävä merkittävä uudistus oli korttelin keskustan kokonaisuudessaan kattava lasikate. Katettujen käytävätilojen lisäksi ensimmäiseen kerrokseen tuli noin 1.000 neliön suuruinen tapahtumatori. Tästä tapahtuma-aukiosta esiintymislavoineen on alusta alkaen tullut keskeinen kokoontumispaikka sekä -tila mitä erilaisimmille tilaisuuksille. Vuoden kierrossa kauppakeskuksessa järjestetään lähes sata erilaista tapahtumaa: minimessuja, kulttuuritempauksia, myyjäisiä, muotinäytöksiä ja infotilaisuuksia. Rewell Centerissä vierailee päivittäin keskimäärin 12.000 asiakasta – vuositasolla tämä tarkoittaa noin 4,2 miljoonaa kävijää, joten voidaan kiistatta sanoa Rewell Centerin olevan keskustan kaupallinen sydän.

Kauppakeskusta hallinnoivan kiinteistö Oy Rewell Gallerian pääosakkaita ovat KPO-Kiinteistöt Oy, Jaakko Aukia Oy ja Halli Oy. Hallituksen puheenjohtajana toimii Kim Biskop KPO-Kiinteistöt Oy:stä ja toimitusjohtajana Jaana Heikkonen. Kauppakeskuksessa toimii myös aktiivinen Rewell Centerin Yrittäjäyhdistys ry, joka toimii kauppakeskuksen myymälöiden yhteistoimintaelimenä ja vastaa yhdessä markkinointipäällikkö Magnus Söderströmin kanssa markkinoinnin toteuttamisesta.

Löydä perille

Ylätori
65100 Vaasa

Avaa kartta

Pohjakartta

Palaute

Liiketilat

 

Liiketila 2. krs 70,5m2. Vapautuu 1.2.2018.

Vapaa liiketila 2. krs 47m2.

Vapaa liiketila Ylätorin puolella, ovi kadulle, 52m2 katutasossa, 102m2 kellarissa.

Lisätietoja Tanja Nikula puh 0400 348880, [email protected]

_______________________________

Vapaa liiketila Ylätorin puolella, ovi kadulle, 50m2 katutasossa ja 350m2 kellarissa, vuokrataan yhdessä tai erikseen.

Lisätietoja Timo Aukia puh 0400 764363, [email protected]

_______________________________

 


Rewell Center tarjoaa yrittäjille:

Täydellisen keskeinen sijainti Vaasan sydämessä
Toriparkin 840 kuivaa parkkipaikkaa vieressä, suora yhteys kauppakeskukseen
Runsaat asiakasvirrat (2016 vuonna 4,1 milj. kävijää)
Näkyvä yhteismarkkinointi
Avarat, arkkitehtoniset puitteet
Vartiointi ja ”pihatyöt”
RTK-Palvelu Oy, talonmiestehtävät
Pohjanmaan Siivous Oy, Siivous
Verifi, vartiointi
Yrittäjäyhdistystoiminta ja markkinointipäällikkö
teemoja, tapahtumia, kampanjoita (mm. Vaasa City Storm)
Luentoja ja koulutuksia

Yhteystiedot

Rewell Center Info

Studio Ticket
Rewell Centerin 2. kerros,
puh. 06 317 6514 / 050 325 5995

Kiinteistö Oy Rewell Galleria

Susanna Spak, toimitusjohtaja
puh. 0400 669 448
[email protected]


Markkinointipäällikkö

Hannele Kyrönlahti, puh. 050 369 4456
hannele.kyronlahti@visitvaasa.fi

Comments are closed.